Gruer du deg til en samtale på jobb? Slik forbereder du deg

1. februar, 2021

Vi har alle vært der - vi gruer oss til et viktig møte med en leder eller kollega. Det kan være lønnssamtalen, medarbeidersamtalen med et litt ømtålig tema, prosjektmøtet med vriene spørsmål, eller en vanskelig samtale med en kollega som vi føler er ute etter oss.

Målet er at du skal oppleve mestring og bli tryggere i møter du gruer deg til ved å følge de enkle rådene jeg gir. Du vil oppleve at jo flere slike møter du tar, jo større gjennomslag får du. Til syvende og sist vil styrken du får gjennom å ta slike vanskelige samtaler, hjelpe deg med å komme deg videre i karrieren din.

Så hvordan sikrer vi at det blir en god samtale?

Enten vi har vært der mange ganger eller det er første gang vi skal inn i løvens hule, så er vi sårbare. Vi kjenner på ubehaget ved å ikke vite helt hva som kommer. Og vi syns det er guffent å ikke ha helt kontroll på hvordan vi selv kommer til å reagere.

Den gode nyheten er at dette er det mulig å gjøre noe med! Her er en oppskrift på hvordan du mestrer en prat du gruer deg til. Den består av fire enkle steg, og du trenger bare en halvtimes forberedelsestid.

1. Få klarhet i tankene dine

Bruk noen minutter på å tenke over spørsmålene. Skriv ned svarene og tankene dine.

Finn et sted du kan være i ro. Lukk døren til rommet du er i og sett mobilen på ikke forstyrr. Nå skal du skrive svarene dine på spørsmålene nedenfor. Du vil kjenne at tankene blir mye klarere når du har gjort det. Så finn frem noe å skrive på - penn og papir, PC eller nettbrett. Svarene dine kan gjerne være korte, det holder med noen få punkter.

  • Hva er målet ditt med samtalen?
  • Hva syns du er lett med samtalen du skal ha?
  • Hva syns du er vanskelig med samtalen du skal ha?

2. Sett deg inn i den andre personens situasjon

Bruk noen minutter hvor du snur på det: Se situasjonen fra den andre personens ståsted.

Med mindre den andre personen er følelsesløs, vil samtalen være ubehagelig for vedkommende også. Skriv ned hvordan du tror den andre personen tenker om saken, og hva den andre føler om de samme spørsmålene som du svarte på nettopp:

  • Hva er den andre personens mål i samtalen?
  • Hva er lett med samtalen?
  • Hva er vanskelig med samtalen?

Prøv å fri deg fra ditt ståsted når du svarer. Klarer du å se situasjonen med helikopterblikk, som om du var en utenforstående? Skriv ned svarene dine.

Klarer du ikke å fri deg fra eget ståsted, så er det lurt å få utløp for det du føler om situasjonen før du går tilbake og svarer på spørsmålene over. Skriv ned alle tankene dine om samtalen som skal finne sted. Du vil oppleve at tankene dine blir klarere ved å gjøre dette.

Det er selvfølgelig helt innafor å ta en prat med noen utenforstående om det også. Det viktigste er å få satt saken i perspektiv. Hvis du fortsatt syns det er vanskelig å sortere det du kjenner på, tar du en pause og gjør noe annet i noen timer, før du henter opp spørsmålene igjen.

3. Finn essensen

Bruk det du har skrevet ned allerede for å finne essensen:

Nå har du sortert tankene dine, og du er klar for neste steg: Å finne frem til det som kan bli en god løsning sett fra ditt ståsted her og nå. Tenk deg at du skal både gi og ta i møtet. Med en gang personen du snakker med får noe av deg, vil det være mye lettere å kunne gi noe tilbake til deg.

Hva kan jeg gi fra meg eller komme den andre i møte med?
Hva er så viktig for meg i denne samtalen at det skal gå langt før jeg gir meg på det?

4. Huskeliste

Siste steg for å være godt forberedt, er enkelt:

Sett opp en huskeliste over det som er viktigst for deg i samtalen. Listen skal ha maks tre punkter for at den skal være enkel å huske. Punktene kan for eksempel starte med:

  • Målet mitt med samtalen er…
  • Jeg vil konsentrere meg om å være/ha…
  • Det viktigste for meg er…
  • Husk å/at…

Huskelisten kan for eksempel se sånn ut:

I samtalen med NN skal jeg huske på dette:
1.
2.
3.

 

Nå har du et godt utgangspunkt for å gjennomføre en samtale hvor du sitter i førersetet for din egen sak. Du har gitt deg selv styrke til å være i samtalen, og en større mulighet til å påvirke resultatet av den. Lykke til!

Trenger du mer hjelp til å forberede deg? Sett deg opp på liste her for å få et gratis arbeidshefte som bygger på punktene over eller ta kontakt med meg for en uforpliktende prat.